Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den vanligaste tiden för olyckor i fjällen är under mars och april månad. Hör lavinexperten om olycksrisken i fjällen. Foto: Niki Warden Werning/SVT, Kurt Sundin/SVT

Mars och april – då är risken störst för fjällolyckor i Västerbotten

Publicerad

Risken för laviner är svår att förutspå menar Stefan Mårtensson som arbetar på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst. Lavinrisken beror dels på mängden snö och dels på blåsten, medan antalet olyckor till stor del styrs av hur många som är ute och rör sig på fjället.

– Det är svårt att veta när det sker flest olyckor, men tittar vi på den magra statistik vi har, ser det ut som att flest olyckor inträffar i mars och april, säger Stefan Mårtensson.

Få lavinolyckor i Sverige

– Jag tittade på statistik för Västerbotten och under de senaste 120 åren så har ungefär 10 stycken dött i lavinolyckor, så det är ganska sällsynt, säger Stefan Mårtensson och fortsätter:

– Det absolut viktigaste budskapet är att man tittar på lavinprognosen kvällen innan eller samma morgon.

Hör lavinexperten om farorna ute på fjället i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.