Gör eget fiskfoder – av mygg och granbarkborrar

Uppdaterad
Publicerad

Egentorkade mygg från Vilhelmina och granbarkborrar fångade av en skogsägare i Blekinge. Nu blir skadedjuren foder i Christian Nilssons fiskodling.

– Det ska vara så naturligt som möjligt, säger han.

Det var efter att han köpt en gammal fiskodlingen i Vilhelmina som tankarna kom på att utveckla ett eget fiskfoder.

Receptet består av egentorkade mygg, grävlingsfett, 100-tals kilo sågad gädda och tusentals frysta vakumförpackade granbarkborrar som just nu är på väg att färdas de 117 milen från Bleking till Vilhelmina i Västerbotten.

– Vakumförpackningen var kanske lite överkurs men det är kul att de är på väg, säger Christian.

”Vill utesluta processad föda”

Det var efter att Christian annonserat efter insekter som Bengt Johansson i Blekinge hörde av sig. Efter stormen Gudrun för 14 år sedan fick han många angrepp av granbarkborrar och sedan dess har han fångat tiotusentals i sina fällor. 

Hur har du kommit på receptet?

– Jag har försökt tänka som en fisk, vad kan man använda som är som en restprodukt, då kom jag och tänka på myggen och sen förseslog Bengt granbarkborrar och på den vägen är det.

– Jag vill utesluta processad föda, konstgjorda produkter, majs, raps och soja, och använda restprodukter istället för att slänga bort, det ska vara så naturligt som möjligt.

Övertygad om att fisken kommer äta det

Att fisken kommer att äta Chrstian blandning på mygg och och granbarkborrar tvivlar han inte på.

– Är man nog hungrig så äter man nog vad som helst och kan de äta det foder som finns idag så kommer dom att äta mitt, var så säker, säger han.

Se och hör mer om planerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.