Spån går idag på export från Sverige då priserna är bättre i exempelvis Danmark. Foto: SVT

Sågspån kan bli framtidens proteinkälla

Publicerad

Sågspån, biprodukten från alla sågverk, blir proteinkälla. Till en början vill forskarna se om de kan framställa fiskfoder, men i framtiden kan det bli aktuellt också för människor att äta sågspånsprotein, det rapporterar Svenska YLE.

Det är en komplicerad process att förvandla sågspån till protein. Förenklat gäller det att spjälka de kolhydrater som finns i sågspån till enskilda sockerarter, som man sedan kan använda som näringskälla för exempelvis jäst.

Det är ett finskt projekt som nu försöker framställa protein av sågspån, och resultaten ser hittills lovande ut.

– Vi har tre olika jäststammar varav en verkar lovande, säger Risto Korpinen som är forskare vid Naturresursinstitutet Luke i Helsingfors till YLE.

Till en början hoppas forskarna kunna framställa fiskfoder till fiskodlingar, istället för att mata fisken med vild fisk eller sojaproteiner, som båda är problematiska ur miljösynpunkt. Istället hoppas de finska forskarna att sågspån ska kunna användas som ett inhemskt alternativ som är växtbaserat och dessutom en biprodukt från skogsindustrin.

På längre sikt hoppas forskarna även att proteinet ska kunna användas i människoföda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer