Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

Är insekter framtidens mat?

Foto: TT/Marcus Ericsson

Kan uppfödning av syrsor och fluglarver slå igenom i det svenska lantbruket? Den frågan och många andra rörande insektsproduktion lyftes på fredagen vid ett seminarium på Vreta Kluster.

Ett 30-tal representanter från lantbruk, skolor och Region Östergotland var där för att lyssna och lära mer.

Foto: Sofie Berlin/SVT

En av föreläsarna var Martin Stridh som driver östgötaföretaget Eatem som producerar proteinsnacks av syrsor. Han ser stora möjligheter i framtiden.

– Tack vare att det är ett neutralt protein så kan man berika nästan vilken produkt som helst. Jag tror det kommer börja med snacks som vi gör. Man kan göra pasta, müsli och med mer forskning och utveckling tror jag man kommer kunna göra en biff av det, säger Martin Stridh.

Martin Stridh, vd Eatem. Foto: Sofie Berlin/SVT

Förutom ett högt proteininnehall är syrsemjölet rikt på mineraler och vitaminer. Men svenska myndigheter är restriktiva när det galler användning av insekter som foder eller livsmedel och det skapar problem for företagarna.

– Det största problemet är att vi inte får sälja insekter som mat. Sen får man inte importera fritt heller. Det ska vi lösa med ett utländskt bolag och sälja till andra länder, säger Martin Stridh.

Svart soldatfluga i olika stadier. Bäst lämpad för foderproduktion, inte som mat till människor. Foto: Sofie Berlin/SVT

Relaterat