Foto: TT/Marcus Ericsson

Är insekter framtidens mat?

Kan uppfödning av syrsor och fluglarver slå igenom i det svenska lantbruket? Den frågan och många andra rörande insektsproduktion lyftes på fredagen vid ett seminarium på Vreta Kluster.

Ett 30-tal representanter från lantbruk, skolor och Region Östergotland var där för att lyssna och lära mer.

Foto: Sofie Berlin/SVT

En av föreläsarna var Martin Stridh som driver östgötaföretaget Eatem som producerar proteinsnacks av syrsor. Han ser stora möjligheter i framtiden.

– Tack vare att det är ett neutralt protein så kan man berika nästan vilken produkt som helst. Jag tror det kommer börja med snacks som vi gör. Man kan göra pasta, müsli och med mer forskning och utveckling tror jag man kommer kunna göra en biff av det, säger Martin Stridh.

Martin Stridh, vd Eatem. Foto: Sofie Berlin/SVT

Förutom ett högt proteininnehall är syrsemjölet rikt på mineraler och vitaminer. Men svenska myndigheter är restriktiva när det galler användning av insekter som foder eller livsmedel och det skapar problem for företagarna.

– Det största problemet är att vi inte får sälja insekter som mat. Sen får man inte importera fritt heller. Det ska vi lösa med ett utländskt bolag och sälja till andra länder, säger Martin Stridh.

Svart soldatfluga i olika stadier. Bäst lämpad för foderproduktion, inte som mat till människor. Foto: Sofie Berlin/SVT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer