Foto: SVT.

Matbutik utryms efter misstänkt gasläcka

Uppdaterad
Publicerad

Ica Maxi i Umeå fick utrymmas under lördagen. Ett stickande ämne cirkulerade i lokalen och kunder som hostar uppmanas söka vård. Personal och räddningstjänst gick omkring med gasmasker.

Vid 13.30 fick Ica maxi i Umeå utrymma sina lokaler. Det fanns misstankar om en gasläcka, men inget vet vad som hänt.

– Det är ett stickande ämne som retar andningsvägarna och sticker i halsen, säger Ulf Andersson, insatsledare på räddningstjänsten.

Vad är det för ämne?

– Det vet vi inte ännu. Vi försöker ta reda på vad det är, säger Andersson.

Folk ska söka vård

Två bilar från räddningtjänsten och tre ambulanser skickades till platsen. Nu uppmanas folk att söka sjukvård. Primärvårdsjouren är förvarnad om läget och medvetna om att det kan komma många matkunder under lördagen.

– Dom uppmanar folk att uppsöka Åldihems primärvårdsjour om man har varit inne i butiken och känner något i halsen. Dom vet inte vad det är, men kan vara något i ventilationen, berättar SVT:s Evelina Lindfors som befinner sig på platsen.

Personer med astma och allergi kan med fördel ta medicin i förebyggande syfte, enligt ambulanspersonal på platsen.

Personalen samlades på parkeringen efter den misstänkta läckan. Foto: SVT.

Butiken spärrades av och all personal fick lämna butiken och samlas på parkeringen. En ur personalen delade ut jackor.

Vissa var märkbart påverkade av det som hänt.

– Många kunder som varit i butiken går omkring och hostar, säger Lindfors.

Oklart ämne i lokalerna

– Det verkar vara något som irriterar i luftvägarna när folk har varit inne i lokalen, sen slutar de hosta när de kommer ut, säger regional produktionsledare på SOS alarm.

– Räddningstjänsten undersöker vad det är för nåt. Men enligt den senaste rapporten är det fortfarande oklart, säger SOS.

Vid 14.08 tog insatsledaren på sig en gasmask och gick in i butiken. Även fem personer från personalen fick gå in. Klockan 14.20 hävdes avspärrningen och personal och kunder fick återvända till butiken.

Insatsledaren tar på sig en gasmask för att gå in i butiken som utrymts. Foto: SVT.

Räddningtjänsten har letat igenom sopkorgar och liknande men inte hittat någon orsak till läckan.

– Om någon känner av stickningarna igen måste man gå ut omedelbart, säger Evelina Lindfors, SVT:s reporter.

Vid 14.30 hade några personer uppsökt vård. Ica har ingen information att lämna ut om det inträffade. Anledningen till läckan eller gasen är fortfarande okänd.

– Vad det kan ha varit vill jag inte spekulera i. Vi har vädrat ut på platsen. Polisen får analysera vad det var för ämne, säger Ulf Andersson, insatsledare.

– Det är inget kemiskt eller biologiskt ämne enligt de mätningar som gjorts, säger Markus Karlsson, RLC-befäl på polis i Umeå.

Räddningtjänsten gjorde bland annat en kontroll om det var ett CBRN-utsläpp.

Finns det misstanke om brott?

– Inte i nuläget. Vi vet inte vad som orsakat detta.

Är det säkert för folk att vara i butiken nu?

– Bedömningen om det är farligt eller ej får räddningtjänsten göra och deras utrustning har inte gett något utslag, så det ska inte vara någon fara, säger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.