Mats Öberg får Monica Zetterlund-stipendiet 2018. Foto: SVT

Mats Öberg får Monica Z:s stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Umeåmusikern Mats Öberg tilldelas det årliga Monica Zetterlund-stipendiet som delas ut i syftet att stödja musiker som verkar i hennes anda.

– Det känns jättestort, när de ringde och berättade blev jag så glad. Jag har lyssnat på Monica Zetterlund så länge, säger Mats Öberg.

Mats Öberg berättar att han lyssnade på Monica Zetterlund redan när han var två år gammal . Han gillade musiken, hur Monica Zetterlund sjöng och människorna och musikerna omkring henne, tiden med Hasse och Tage. 

– Jag har spelat mycket med Frank Zappa, och första gången jag hörde en låt av honom så sa jag ”men det där är ju Monica Zetterlund”. Och Zappa visste vem hon var, han hade hennes skivor, säger Mats Öberg. 

Låten som Mats Öberg kände igen heter Säpo Waltz, och texten som Monica Zetterlund sjunger är bara namn på personer från Säkerhetstjänstens register , inklusive henne själv. Frank Zappas låt heter ” Toads of the short forest”. 

Möjliggör gamla drömmar 

Förstapriset på 50 000 kronor delas ut i samband med en hyllningskonsert till Monica Zetterlund på Berwaldhallen den 30 september, skriver Monica Zetterlund-sällskapet på sin hemsida. 

-  Man blir verkligen peppad, just prispengarna kommer att möjliggöra att jag kan fullfölja lite gamla drömmar, som exempelvis en platta som är direkt inspelad från min fantasi, med musiker som blir handplockade för vissa specifika delar, säger Mats Öberg.

Juryns motivering

Juryns motivation för priset löd:  ”Din positivism, din närvaro och din kreativitet är genomgripande. Med ärlighet och lekfullhet, med ett öppet sinne och en omåttlig fantasi öppnar du dörrar till nya musikaliska rum, dit du varmt och kärleksfullt bjuder in dina medmusikanter, oavsett stil och nivå.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.