På måndagen blev Max Själin den snabbaste att ta sig genom Kungsleden. Foto: Privat

Max sprang Kungsleden på ny rekordtid

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid har ultralöparen Emelie Forsberg haft rekordet på den drygt 40 mil långa Kungsleden. Men på måndagen gick Max Själin i mål hela sju timmar snabbare.

– Det var ett mål jag hade, så det var skönt när jag insåg att jag kommer klara det.

Kungsleden sträcker sig mellan Abisko och Hemavan. Sedan ett år tillbaka har rekordet för att ta sig igenom sträckan legat på fyra dagar och 21 timmar. Men på måndagen sprack det då ultralöparen Max Själin från Skarvsjöby, numera Funäsdalen, tog sig i mål på fyra dagar, 14 timmar och 33 minuter FKT (Fastest Known Time).

– Det handlar om att utmana sig själv, det finns ingen prestige. Det får gärna komma någon och springa fortare än mig nu.

Stor investering för kroppen

Förutom många tusen steg krävs också fem båtturer för att ta sig genom Kungsleden. Och för att ta sig fram snabbast behöver man synka med båttiderna – eller förhandla med förarna.

– Jag förhandlade med en båtförare men de andra fyra lyckades jag synka. Allt gick enligt plan, säger Max Själin.

Trots att måndagskvällen präglas av svullna fotleder och en kropp som tagit mycket stryk är han glad att han sprungit Kungsleden.

– Även om det gör väldigt ont är det värt det. Men jag kommer inte springa Kungsleden igen, det är för stor investering kroppsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.