Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi

Menar att jaktarrangören har ett ansvar vid jakt på ren

Uppdaterad
Publicerad

Grans samebyordförande Tobias Jonsson såg sonens ren död vid ungerska ministerns fötter men anklagar inte honom för att ha gjort fel. Det rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Ordföranden i Grans sameby Tobias Jonsson berättar för Sameradion & SVT Sápmi att han såg de första artiklarna förra veckan där en ungersk minister påstods ha skjutit ren.

Men han tänkte inte mer på det då, utan det var först dagen efter när arbetskompisen bad honom googla ministerns namn som det började hända saker.

Sameradion och SVT Sápmi

 – Då får jag upp en bild där han sitter på en ren som är min sons, man ser det klart och tydligt.

Polisanmält

Tobias Jonsson har polisanmält händelsen och polisen har startat en förundersökning med rubriceringen renstöld. Tobias Jonsson berättar att de varit i kontakt med folk i Ungern och fått fler bilder och videoklipp som har överlämnats till polisen här i Sverige, 

 – Man blir lite förvånad, jag trodde inte att sånt här kan hända, jag vet egentligen inte vad jag ska säga.

Tror inte avsiktligt agerande

Nu fortgår polisutredningen och Tobias Jonsson har svårt att sia om vad det kommer att leda till. Men han tror inte att den ungerska ministern medvetet har varit med om att jaga ren.

 – Jag tror att han har agerat i god tro, men han har ju någon i Sverige som har hjälpt honom med det här, som varit delaktig och arrangör, och det namnet skulle man ju vilja ha fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet