”Försök cykla på huvudcykelvägnät” – hör Per Hilmersson. Foto: Daniel Marklund / SVT

Mer pengar till cykelvägarna i Umeå – på grund av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna fortsätta transportera sig smittsäkert under rådande pandemi skjuter Umeå kommun till extra pengar för att förbättra gång- och cykeltrafiken den här vintern.

– Det är ganska mycket pengar så det kommer få märkbar skillnad, säger Per Hilmersson, gatutrafikchef på Umeå kommun.

Kostnaden för snö och halkbekämpning varierar då det styrs av hur vädret blir under vintern. Budgeten brukar i snitt ligga på cirka 19 miljoner kronor, där 4-5 miljoner handlar om halkbekämpning och resten om snöröjning. Nu utökas budgeten med 2-3 miljoner för gång- och cykeltrafik och Per Hilmersson berättar att det är möjligt att få mer pengar om behovet finns.

– Det är ganska många extrainsatser man kan göra med de pengarna. Så vi kommer förhoppningsvis att ha än bättre cykelvägar den här vintern.

Besvärligt förra vintern

Den 16 oktober förra året fick akuten i Umeå in ett 40-tal patienter på akutmottagningen samma dag på grund av halkan och extrapersonal fick kallas in. Även runt jul  hade sjukvården mycket att göra relaterat till halkan då runt 400 personer fick besöka akuten under två veckors tid.

– Den 16 oktober var vi oförberedda på halkan och det gick heller inte att se att det var halt. Runt jul och nyår var det jätteeländigt väder. Det var regn som föll på kall yta, så när vi sandade tog det bara nån timme så var det halt igen, säger Per Hilmersson.

Hade ni kunnat göra något annorlunda förra vintern?

-Nej. Vi sandar på lite innan halkan ska uppstå. Men när det blir blixthalka då är det jättesvårt att förebygga det hela. Vi gjorde så gott vi kunde och jag tycker att vi gjorde ett bra jobb.

I klippet ovan hör du Per Hilmersson berätta om hur man prioriterar gång- och cykeltrafiken och hur man ska tänka när man ska ge sig ut på en lång cykelfärd i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.