Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns mer oroligt” – se hur Michelle i Vilhelmina påverkas när hon måste åka bil drygt två timmar – med värkar – för att föda. Foto: Privat

Michelle Jonsson i Vilhelmina tvingas åka till Umeå för att föda: ”Känns läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Michelle Jonsson i Vilhelmina skulle föda på Lycksele BB till veckan – men föll på målsnöret. Nu tvingas hon åka bil i drygt två timmar när värkarna sätter igång.

– Det känns läskigt, det är klart att man blir rädd, säger hon.

Michelle Jonsson bor i Vilhelmina och väntar sitt tredje barn. Hon är beräknad att föda den 21 juni. Lycksele BB skulle hålla öppet till 1 juli och därmed kände sig Michelle trygg i att få föda där, som P4 Västerbotten var först att berätta.

Men i fredags kom beskedet att Lycksele BB stänger i förtid – redan imorgon måndag. Istället för en resa på 11 mil måste hon nu åka 24 mil till Umeå.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Jag trodde jag skulle hinna, men nu är allt hopp borta. Jag försöker hitta ett lugn i det och att det ska gå bra ändå, säger Michelle.

Vill inte föda med okänd taxichaufför

Michelle har ingen möjlighet att åka till Umeå i förväg, då hon nu är hemma med de andra barnen. Sambon jobbar 1,5 timme från hemmet.

– Jag kommer att vänta in värkarna, men jag hoppas att vi kan åka så fort jag börjar känna något.

Men då ska du vänta 1,5 timme på sambon också om han är på jobbet?

– Ja. Man är beviljad sjukresa, men det känns inte jättekul att föda i bilen med en okänd taxichaufför.

Ställer in sig på förlossning i bilen

Hon har ställt in sig på att förlossningen mycket väl kan ske i bilen.

– Jag hann fram till Lycksele med de andra barnen, men nu är det 24 mil att resa istället. Jag är mest rädd att det ska bli komplikationer, att barnet fastnar eller så. Men jag måste försöka tänka att det ska gå bra. Om jag får panik kommer det absolut inte bli bra, säger Michelle Jonsson.

Hon är kritiskt till att invånarna i inlandet har sämre vårdmöjligheter än kustborna.

– Vi måste ha rätt till samma vård, varför ska Umeå prioriteras mer? Lycksele BB har dessutom lagt pengar på att renovera och nu ska de stänga. Det är jättekonstigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet