Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Kan skada leverantören och regionen” – hör vad regiondirektören Tommy Svensson säger om polisanmälningen. Foto: SVT

Miljardaffär om journalsystem: Region Västerbotten polisanmäler visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har tillsammans med andra regioner polisanmält en person som tipsade Konkurrensverket om oegentligheter kring miljardupphandlingen av ett nytt journalsystem.

– Det finns vissa gränsdragningar på vad man i ett visselblåsarärende kan säga och inte säga, säger Tommy Svensson, regiondirektör för Västerbotten.

Konkurrensverket fick i somras ett anonymt tips om ett avtal som Region Västerbotten tillsammans med flera andra regioner tecknat med en leverantör.

Konkurrensverket har startat en granskning av regionerna inom samverkan. Nu riskerar de 10 miljoner kronor per region i vite och ännu mer i skadestånd till andra företag som lämnade in anbud om journalsystemet.

– Vår bedömning är att det är lagligt då vi anser att det är mindre förändringar i det befintliga avtalet, säger regiondirektören i Västerbotten Tommy Svensson.

Polisanmälde visselblåsaren

Region Västerbotten har nu polisanmält visselblåsaren som larmade konkurrensverket för brott mot offentlighets- och sekretesslagen.

– Det finns vissa gränsdragningar på vad man i ett visselblåsarärende kan säga och inte säga, säger Västerbottens regiondirektör Tommy Svensson.

Konkurrensverket har rätt till handlingar

Konkurrensverket hade sedan tidigare en pågående granskning av en av Sussa-regionerna när visselblåsaren skickade handlingarna.

– De (konkurrensverket, red. anm.) har rätt att ta del av alla handlingar och all information som de behöver för att bedöma om det gått rätt eller fel till i en specifik upphandling, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

Alla regioner delaktiga i polisanmälan

Enligt Västerbottens regiondirektör står samtliga nio regioner inom Sussa-samverkan bakom beslutet att göra en polisanmälan och det ska inte gälla en medarbetare i Västerbotten.

Se dokumenten visselblåsaren delade och hör regiondirektören i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.