Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi fångar in koldioxiden vi släpper ut” – hör Mårten Henriksson, affärsutvecklare Umeå Energi om planerna i videon. Foto: SVT, Tommy Forsgren/Berno Jonsson

Miljardinvestering planeras vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå – koldioxid ska bli till sjöfartsbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på att bygga en ny fabrik för metanoltillverkning i Umeå. Det handlar om en miljardinvestering där koldioxid från Dåva kraftvärmeverk ska bli till så kallad e-metanol, som ska användas som bränsle inom sjöfarten.

– Det här är en oerhört bra idé. Vi kan göra stor miljönytta, säger Mårten Henriksson, affärsutvecklare Umeå Energi.

Den nya fabriken för metanoltillverkning som planeras är ett samarbete mellan Umeå Energi och företaget Liquid wind. Tanken är att koldioxid från el- och värmeproduktionen vid Dåva kraftvärmeverk ska nyttjas som råvara i processen.

En förstudie som gjorts visar enligt Umeå energi på att etableringen skulle kunna bidra till att Umeå kommun kan minska koldioxidutsläppen med 40 procent. Det är också tänkt att spillvärmen från tillverkningsprocessen skulle tas tillvara för att förse Umeåborna med fjärrvärme.

Umeå Energi och Liquid wind vill nu genomföra fler undersökningar och söka nödvändiga tillstånd för en etableringen.

”Vi fångar in koldioxiden vi släpper ut” – hör Mårten Henriksson, affärsutvecklare Umeå Energi om planerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.