Bosse Nilsson, shoppare i Skellefteå. Foto: TT/SVT

Nya krav på butikernas plastpåsar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag måste handlare informera om hur miljöfarliga plastkassar är för naturen i och med de nya EU-direktiven som ska få konsumenter att tänka till kring användandet av miljöboven. Men i Skellefteå var det lite si och så med det idag.

En ny EU-förordning ska få oss att använda färre plastpåsar. Svensk Handel uppmanar sina medlemmar att informera kring påsarna skadliga inverkan på miljön och några av de stora klädkedjorna kommer börja ta betalt för de utskällda kassarna, det skriver SVT Nyheter.

Shoppare och konsumenter i länet påverkas på samma sätt som i resten av landet, men de nya direktiven har inte fått något större genomslag i butikerna omkring Västerbotten än så länge. Bosse Nilsson kommer ut från en butikskedja i Skellefteå med en stor blå platskasse i handen. Han fick ingen information om kassens miljöpåverkan.

– De sade då inte ett ord om det, säger Bosse.

Otydligt hur det ska informeras

Beatrice Karlsson har hört om plastkassarna i media de senaste dagarna. Från och med den 6 juni har handlarna nya regler som gör att de måste informera om plastpåsarnas miljöpåverkan. Flera kedjor har börjat ta betalt för plastpåsarna och en del har informerat sina butiker om reglerna. Men det finns inga bestämmelser riktigt hur handlarna ska sköta informationen.

I en av Skellefteås boklådor finns en skylt i kassan där det står: ”Behövs plastpåsen?”

– Det är jättebra att man försöker ta bort plastpåsarna. Ofta behövs de inte utan man tar dem bara av ren slentrian, säger bokhandlare Anneli Mellin.

I klädaffären har Jörgen Sundqvist har haft flera kunder under förmiddagen som diskuterat påsarna.

– Vi informerar inte uttryckligen, däremot frågar vi kunden om de verkligen behöver en påse. Vill kunden det så får man självkart det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.