Bolidens före detta miljöchef Rolf Svedberg. Ur filmen Blybarnen Foto: Laika Film & Televisions

Miljöchefen Rolf Svedbergs agerande granskas

Uppdaterad
Publicerad

Hur Bolidens före detta miljöchef Rolf Svedbergs agerade på 80-talet blir en viktig pusselbit – när rätten ska ta ställning kring om gruvbolaget agerade vårdslöst när de gjorde sig av med det miljöfarliga avfallet i Chile.

På rättegångens andra dag stod Bolidens miljöchef Rolf Svedberg på 1980-talet i centrum. Svedberg skulle på plats i Arica plats kontrolla det chilenska bolaget Promels förutsättningar att ta hand om 20 000 ton giftigt avfall från Rönnskärsverken. En timslång intervju med Svedberg spelades upp för domstolen.

– Hade vi känt till att det inte blev någon upparbetning av materialet, hade vi inte sett någon skeppning alls, sa Rolf Svedberg i intervjun som gjordes omkring 20 år efter överenskommelsen mellan Boliden och Promel.

”Förstod att befolkningen var förtryckt”

Arica Victims advokat Göran Stakebo menar att intervjun visar att Boliden förstod att det rådde väldigt speciella förhållanden i Chile.

– Det förstod att befolkningen var förtryckt i militärjuntans Chile och att de hade göra med ett bolag – Promel – som inte förstod vad de höll på med och med myndigheter som inte agerade normalt, säger Göran Stakebo, advokat.

Boliden håller inte med

Bolidens advokater hade en annan syn på förre miljöchefens insats.

– Det är väldigt lätt efteråt, då man vet att det inte blev någon upparbetning och myndigheterna byggde bostäder - att säga att det skulle ni ha förutsett. Det är alltid lätt att i efterhand komma och göra det påståendet, säger Bolidens advokat Robin Oldestam.

På rättegångens tjugonde dag – i mitten av november – kommer Bolidens förre miljöchef Rolf Svedberg att höras som vittne på plats i Skellefteå tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.