Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se författare och miljöforskare Björn Forsberg lista tre svåra problem för miljövänligt flyg. Foto: Adam Ihse TT / Patrik Samuelsson SVT

Miljöforskaren tveksam till flygets miljösatsning: ”Det ser väldigt mörkt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt, tekniskt komplicerat och ibland med tveksam miljönytta. Miljöforskaren och författaren Björn Forsberg, bosatt i Bursiljum utanför Skellefteå, ser många frågetecken kring flygbranschens miljöomställning.

– Det ser väldigt mörkt ut att ställa om dagens flyg till fossilfritt, säger han.

Även flygbranschen har påbörjat en stor klimatomställning. I Åsele ska det testas elflyg och i Skellefteå vill flygplatsen gå i bräschen för miljövänligt flyg.

Men författaren och forskaren Björn Forsberg skriver i boken ”Fartrusiga” om en framtid då flyget är för de rika. Lågprisflyg blir ett minne blott och passagerarna ska ställa in sig på att resa mindre – och med andra färdmedel.

– Omställningen blir tuff, men öppnar också möjligheter inte minst för tåget där vi reser på järnväg framförallt ut i Europa, säger han.

I klippet listar Björn Forsberg tre problem för flygets miljöomställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer