Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu ska det kollas att krogarna efterlever restriktionskraven. Foto: SVT

Miljöinspektörerna: ”Nu skärper vi kontrollen”

Publicerad

Hittills har ett sextiotal anmälningar kommit in till Umeå kommun där Umeåbor larmar om att det alls inte ser bra ut ur smittskyddsperspektiv på krogarna. Miljöinspektören beskriver ett nattliv som börjar likna det som fanns före pandemin.
– Från och med nu kommer vi att kolla krogarna mer kontinuerligt, säger Tobias Eriksson, miljöinspektör vid Umeå kommun.

Efter vårens restriktioner som införts vid restauranger, krogar och uteserveringar har miljöinspektörerna i Umeå gjort stickprov där krögare fått tips på hur de bör tänka.

Inspektörerna har sett att köer ringlar sig allt längre i försommarnatten och de väntade avstånden som förväntas hålla fungerar inte så bra. Många flyttar ihop bord och kommer allt närmre varandra.

Även Umeåpolisen vittnar om att besökare och i viss mån näringsidkare väljer att blunda för restriktionerna och tappar greppet.

Ny lag på gång

Idag är det regionens smittskyddsläkare som kan stänga ett ställe om det bedöms vara nödvändigt. Men ett lagförslag ute på remiss som ska göra det möjligt för kommunerna att ta kommando och få möjlighet att komma med förelägganden och helt enkelt kunna förbjuda verksamhet om inte avståndsrestriktionerna efterlevs.

– Vi skulle även då främst försöka få till en förändring och ge råd till krögarna om hur de bör jobba och uppmana folk att fortsätta ta den hänsyn som krävs, säger Tobias Eriksson som är en av de inspektörer från kommunen som var tidigt ute och tittade på hur bord stod ställda på populära utekrogar.

Om lagförslaget går igenom kommer den nya förordningen med kommunen med nya befogenheter att tillrättavisa och stänga krogar börja gälla 1 juli.

Vill inte bygga ut uteserveringar

I vissa kommuner har uteserveringar bett om tillstånd att få större yta för att bygga bort trängsel. Det har hittills inte varit aktuellt i Umeå.

– Det är en komplicerad historia med både bygglov och alkoholtillstånd som olika instanser vid kommunen måste godkänna, och hittills har vi inte fått in någon sådan förfrågan, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet