Foto: SVT

Miljötratten – viktigt ”julpynt”

Uppdaterad
Publicerad

Inför julen bakas och fejas det i vart och vartannat hem. Skinka, grädde och godis innehåller mycket fett som skickas ner i slasken som stelnar och blir en hård kaka i avloppen. Miljötratten, som gjort succé i länet, är mer högaktuell än någonsin. Men i Umeå är den lite knepigare att få tag i.

I Skellefteå har kommunen delat ut över tusen av den. I Robertsfors har de varit gratis för allmänheten och gick åt som smör. Miljötratten har blivit en populär miljödetalj i de västerbottniska köken, och den är minst sagt högaktuell under julens fettrika måltider.

– Jättemånga bakar hemma, lagar mat, och vi har ganska fet mat och feta bakverk. Det är grädde, smör, vi kokar skinka och gör köttbullar. Allt detta alstrar matfett i olika slag. Då är det viktigt att veta vad vi ska göra, säger Simone Andersson, kommunikatör på Vakin i Umeå.

Fettet blir armering

Under julen blir avloppsproblemen extra stora med all den feta julmaten, och med den konstanta kylan i marken blir oljan hård som armering, och orsakar till slut stopp i de trånga avloppsrören  en stor kostnad antingen för fastighetsägare eller kommunen. Och det är här miljötratten kommer in.

Läs mer: Här är tratten som ska förhindra stopp i avloppet

Plasttratten förhindrar att det blir stopp i avloppet från matrester och fettavrinningar. Först låter man fettet kallna, sedan häller du upp fettet i en Pet-flaska genom tratten. När flaskan är full så slängs den i soporna. Avfallet förbränns sedan som avfall och blir till energi som används till bland annat fjärrvärme.

Inte budgeterat för gratistrattar

Vakin i Umeå har även dom en miljötratt, som säljs för 19 kronor. Simone Andersson berättar att det inte funnits i budgeten att skänka bort trattar gratis till Umeås 60.000 hushåll, men att trattarna når ut till hushållen genom att hyresvärdar köper in dem till sina hyresgäster. Men för de som inte fått tag i en tratt ännu finns det fortfarande en chans att rädda sitt avlopp från ett kolesterolrikt öde.

– Naturligtvis fungerar det precis lika bra med en vanlig tratt, och sedan hälla över det i en juiceförpackning med skruvkork, en PET-flaska eller något liknande, säger Simone Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer