Minskade utsläpp i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens stora industrier och kraftverk går mot strömmen och minskar sina utsläpp av koldioxid. Utsläppen från de fem största utsläppskällorna minskade med fem procent, samtidigt som utsläppen i hela landet ökade kraftigt.

Den sista mars rapporterade alla industrier och kraftverk som ingår i EUs utsläppsrättssystem hur stora utsläpp de haft under 2010. I landet som helhet pekar de preliminära bedommningarna mot en kraftig ökning. Det kan handla om så mycket som en 30 procentig ökning till följd av konjunkturuppgången och i någon mån de två senaste kalla vintrarna.

De anläggningarna som svarar för de största utsläppen i Västerbotten går i motsatt riktning. Utsläppen från de fem anläggningarna som hade de största utsläppen minskade från 172 000 till 163 000 ton. Det är en minskning med omkring fem procent.

Störst var utsläppen från Hedensbyns kraftvärmeverk, som släppte ut nära 50 000 ton koldioxid under 2010.

– Det är framför allt torveldning som förklarar våra utsläpp. Torven är en komplicerad energikälla. Den räknas som fossil i utsläppsrättsystemet, men är egentligen långsamt förnyelsebar, säger Seved Lycksell, affärsområdeschef för värme inom Skellefteå Kraft.

– Användningen av torv gör att det blir mindre beläggningar i pannan och färre driftsstörningar. Vi kommer att fortsätta elda med torv, konstaterar Lycksele.

De anläggningar som ligger på platserna två till fem när det gäller koldioxidutsläpp är SCA Packaging, Rönnskärsverken, Dåva kraftvärmeverk och Ålidhemsverket.

Samtdigt som utsläppen från anläggningarna i Västerbotten minskar så ökar utsläppen från det av Skellefteå Kraft delägda kraftverket Alholmen i Jakobstad. 666 000 ton koldioxid 2009 ökade till 874 000 ton 2010.

Största utsläppen 2010 (ton)

Hedenbyn

49 581

SCA Packaging

42 436

Rönnskärsverken

38 234

Dåva KVV

19 413

Ålidhemsverket

13 576

Källa: EU-kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.