Foto: TT

Minst ett bostadsinbrott per dag i länet

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett villa- eller lägenhetsinbrott per dag. Det var vad västerbottningarna drabbades av under april månad om antalet anmälda bostadsinbrott slås ut över månadens dagar. Hela 43 bostadsinbrott anmäldes, vilket är rekordmånga och fler än dubbelt så många som anmäldes under april i fjol.

Nyhetsbyrån Siren och Journalism++ har sammanställt antalet villa- och lägenhetsinbrott i Västerbotten från 2006 till 2017. Sammanställningen visar att antalet anmälningar om bostadsinbrott under april månad i år var nästan tre gånger så många jämfört med snittet under de senaste elva åren. I år var det 43 anmälda bostadsinbrott, snittet för april ligger på 14.

– Vi har en toppnotering just nu och vi ser ett mönster i bostadsinbrotten, säger Lars Lundmark, brottssamordningschef vid polisen i Västerbotten.

Polisen ser en ny trend

Siffrorna, som kommer från Brottsförebyggande rådet, visar att villa- och lägenhetsinbrotten har ökat de senaste åren. Förra året anmäldes 20 bostadsinbrott under april månad, vilket var det högsta antalet på tio år. Men nu, ett år senare, har antalet anmälda bostadsinbrott under april mer än fördubblats.

– Tidigare har vi sett att dessa inbrott oftast begåtts under helger, men nu ser vi en ny trend att de är kopplade till helgerna kring barnens sport- och påsklov. Både helgen innan och efter loven.

– Med allra största sannolikhet är det kringresande ligor som kommer till vårt län, gör inbrott och stjäl guld och kontanter. De är troligtvis gärningsmän från andra delar av Europa, vilket gör det svårt att ta fast dem, säger Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.