Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De har gjort uttag från bankomater och använt deras kontokort” – hör åklagare Irene Falk om bedragarligan. Foto: Ur polisens förundersökning.

Misstänkt bedrägeriliga åtalas – lurade flera äldre på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Två män och två kvinnor åtalas nu för flera fall av grova bedrägerier mot äldre. Brotten ska ha börjat i Stockholmsområdet och sedan fortsatt i norra Sverige. Bedragarna ska ha uppgett att de kom från banken och polisen och på det sättet lurat flera äldre personer på pengar.

– Det har varit ett effektivt och förvirrande upplägg som gått ut på att få målsägarna ur balans. Det har man lyckats med, säger kammaråklagare Irene Falk.

De misstänkta bedrägerierna mot äldre började i januari i Stockholmsområdet. Personerna ska sedan ha rest upp till norra Sverige och fortsatt med brotten, i bland annat Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå.

De misstänkta personerna är mellan 17 och 30 år och totalt är det 18 äldre personer som blivit utsatta, tre av dem samboende par. Totalt kom de enligt åtalet över ungefär en halv miljon kronor.

Bedragarna ska enligt de äldre ha utgett sig för att komma från banken eller polisen. De har sagt att de äldre blivit utsatta för ett bedrägeriförsök eller att ett lån tagits i deras namn.

– Personerna ska sedan ha erbjudit sig att hjälpa till att få stopp på lånet eller reda ut bedrägeriet, säger Irene Falk, kammaråklagare.

Hade en mall för hur de skulle prata

I vissa fall ska de nu misstänkta personerna på telefon ha lämnat ut en sexsiffrig kod som sedan använts som ett slags ”legitimation” när de gjort hembesök hos offren. På det sättet de lyckats lura till sig bankkort och kortkod av de äldre.

– Det har varit ganska avancerat och genomtänkt förfarande. Vi har hittat en beskrivning av en talmall där det står hur de skulle prata med målsägarna, säger Irene Falk, kammaråklagare.

En har gjort medgivanden

Personerna greps i Umeå i slutet av februari efter att polisen stoppat en bil och fattat misstanke mot personerna. Under förhör har en av dem gjort vissa medgivanden, enligt åklagaren. I övrigt förnekar samtliga personer brott och all inblandning.

– Jag menar att det är kraftigt försvårande att man riktat in sig mot äldre personer med nedsatt hälsa som har svårare att värja sig. Man har utnyttjat sårbarheten som är ännu värre nu under pandemitider, säger Irene Falk.

Advokat Robert Svedjetorp som företräder en av de åtalade kvinnorna säger så här om sin klients inställning till åtalet:

– Min huvudman förnekar all inblandning i det som lagts henne till last. Hon har inte haft någon kännedom i det som har pågått och har inte haft delaktighet i någon gemensam brottsplan.

Rättegången hålls vid Umeå tingsrätt senare i vår.

Mer detaljer om tillvägagångssätt och de åtalade får du i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer