Här rör sig ”53-åringen” obehindrat – se mannens egna filmer som polisen beslagtagit. Foto: Privat

Misstänkt våldtäktsman var rullstolsburen i Umeå – men kunde gå utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En 53-årig man i Umeå uppgav att han var handikappad och helt rullstolsburen och han fick ett omfattande hemhjälp- och försörjningsstöd från kommunen. Samtidigt visar filmer att han rörde sig obehindrat när han åkte på lyxiga resor utomlands. Nu väntas åtal för grovt bidragsbrott innan sommaren.

Mannen är sedan tidigare misstänkt för sex våldtäkter, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och narkotikabrott. Rättegången pågår just nu. Han har själv uppgett att han inte kunnat utföra övergreppen eftersom är handikappad och helt rullstolsbunden och har haft ett omfattande hemhjälp- och försörjningsstöd från kommunen, vilket Folkbladet var först att berätta om. Han har haft läkarintyg som styrkt hans handikapp.

Rör sig obehindrat

Nu visar filmer att han rör sig obehindrat när han åker på lyxiga resor utomlands och med stöd av bland annat dessa förbereder vice chefsåklagare Peter Jonsson ett nytt åtal mot mannen för grovt bidragsbrott.

– Det rör sig om relativt stora summor och handlar om både försörjningsstöd samt stöd i hemmet. Jag hoppas kunna ta beslut om åtal innan sommaren, säger Peter Jonsson.

Mannen nekar

53-åringen företräds av advokat Christer Ärlestig. Han säger att mannen bestrider brott i både det pågående åtalet samt i det som förbereds av åklagaren gällande grovt bidragsbrott.

När mannen tidigare befann sig i arresten loggade dessutom polisen hans rörelser. Han kunde förflytta sig själv utan problem, promenera utan stöd och kunde plocka upp en cigarett från marken.

Kunde gå obehindrat utomlands

I hans mobiltelefon hittade polisen filmer från utlandsresor – bland annat till Filippinerna, Qatar och Turkiet – där mannen bor i flotta hotellrum, äter på fina restauranger samt rör sig till synes obehindrat. Enligt polisen syns rullstolen aldrig på några bilder sedan mannen lämnat Sverige.

Själv hävdar mannen att han gjort resorna för att söka vård utomlands.

Kommunen drog in stöd

Efter ett tips från polisen startade Umeå kommun snabbt en utredning av hans hemtjänst och försörjningsstöd och ville dra in mannens stöd. Han överklagade till Förvaltningsrätten och Kammarrätten och hänvisade till intyg från läkare, dietister och arbetsterapeuter, men han har nu tagit tillbaka överklagan.

SVT: Hur kan liknande ske?

– Vi har inget incitament att ifrågasätta intyg från läkare eller liknande. Men vi har rutiner som ska följas. Intygen ska vara styrkta när de lämnas in och den sökande ska på heder och samvete försäkra att uppgifterna är riktiga, säger Camilla Thunell som är biträdande chef för myndighetsutövning hos socialförvaltningen i Umeå.

Fakta: Dessa stödinsatser var beviljade för 53-åringen

– Hjälp vid förflyttningar

– På- och avklädning

– Byte av inkontinensskydd/hjälp med uridom fem gånger per dag

– Hjälp att hämta mediciner och inkontinensskydd

– Städ en gång per vecka

– Tvätt en gång per vecka

– Inköp en gång per vecka

– Mattillredning tre gånger per vecka

– Promenader/socialt stöd fyra gånger per vecka

– Dusch fyra gånger per vecka

– Renbäddning vid behov

– Hjälp med att diska och få sopor utburna

– Stöd vid träning tre gånger per vecka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.