– Vi ska väl vara lyhörda för allmänheten och vi räcker inte alltid till och detta är ett komplement för oss att kunna ställa den på en sträcka ett par timmar, säger trafikpolis Johan Löfstedt som tror att kameran kommer göra skillnad. Foto: Polisen

Mobil fartkamera gör comeback hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten delar tillsammans med polisen i Norrbotten en mobil fartkamera. Efter att kameran har varit på vift uppe i Norrbotten ett par år gör den nu comeback i länet igen.

Sedan några år tillbaka finns det 15 mobila fartkameror i Sverige. Tanken med vagnen är den ska fungera som ett komplement till de fasta fartkamerorna och att den på specifika platser ska sänka medelhastigheten.

Men i länet har den saknats i cirka två år. Polisen i Västerbotten delar kameran tillsammans med Norrbotten men då flera av operatörerna tappat sin behörighet efter ett års inaktivitet har man inte kunnat använda den fram tills nu.

– Vi har inte haft några operatörer som varit behöriga, så förra veckan gick jag och en kollega kurs, berättar Johan Löfstedt, trafikpolis i Umeå.

Kommer flyttas runt

Löfstedt tror att kameran kommer uppfylla sitt syfte och göra gott. Han hoppas också att de kan vara flexibla med den och ställa ut den på platser där den behövs. Precis som vid de fasta kamerorna kommer en skylt att sättas upp 40 till 300 meter framför kameran.

– Det kan vara allt i från att man upplever ett problem vid ett vägbygge eller att man vill växla mellan olycksdrabbade sträckor där det inte finns kameror än. Det finns inga bestämda platser utan det som avgör är vår lokalkännedom och ibland allmänhetens önskemål, säger Johan Löftstedt.

Polisen i Västerbotten kommer kommande 2 månader att ha den mobila fartkameran innan den ska upp till Norrbotten en sväng igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.