Ylva Jonsson Strömberg på Röda korset ger tips på vad som kan finnas i en så kallad blackout-box. Foto: Emma Grönlund/SVT

Mobile blackout-box: överlevnadskit när krisen kommer

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 6 och 12 maj pågår krisberedskapsveckan. Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps årliga kampanj för att öka människors beredskap inför samhällskriser. Under våren har svenska Röda Korset presenterat en låda vars innehåll ska vara analoga varianter av funktioner som vi idag har i våra mobiltelefoner.

Kan du telefonnumret till din vårdcentral och hur hittar du till en plats du aldrig varit på tidigare utan din mobiltelefon? Ja, det är frågor som Röda korset tagit fasta på när de nu tagit fram en sin ”mobile blackout-box”. 

– En mobiltelefon är ju ett fantastiskt verktyg som underlättar vår vardag enormt. Men den visar också på vår sårbarhet när den inte fungerar, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef svenska Röda Korset.

Syftet med lådan är att i första hand att få fler att fundera över hur bra man skulle klara sig utan en fungerande smartphone, när internet eller elnätet ligger nere under en längre tid.

Ska klara egen försörjning i en vecka

I december 2017 föreslogs att tiden som enskilda personer ska klara sin egen försörjning och omsorg skulle förlängas från tre dagar till en vecka. Något Ylva Jonsson Strömberg tror är nödvändigt.

– Vi ser att vi får fler så kallade samhällsstörningar som betyder att vi har längre elavbrott, kraftigare översvämningar. Skogsbränderna förra sommaren var ett exempel på att sådana händelser sker oftare. Och då tror jag att vi som medborgare behöver lära oss att klara oss själva längre och det borde också vara fullt rimligt att vi gör det, säger Jonsson Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.