Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mobilt laboratorium från Umeå letar Coronavirus – så ser de ut Foto: Kristoffer Olofsson/FörsvarsmaktenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mobilt laboratorium från Umeå letar coronavirus

Publicerad

Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå, SkyddC, har i samband med coronavirusets spridning testat ett av sina mobila labb för att hitta en snabb metod att identifiera viruset.

I ett av militärens garage i Umeå står det två gröna containrar. De ser verkligen inte mycket ut för världen men på insidan ryms moderna och sofistikerade laboratorium. I första hand är labben framtagna för att identifiera och analysera olika former av stridsmedel men dom kan också identifiera farliga virus.

I januari transporterade SkyddC ner ett laboratorium ner till Uppsala för en samarbetsövning med Uppsala akademiska sjukhus och Folkhälsomyndigheten.

Lyckad övning

Syftet med övningen var att snabbt hitta en analysmetod för att diagnostisera misstänkta corona-fall. I övningen användes anonymiserade prover från Uppsala akademiska sjukhus.

– När vi såg vad som hände med coronautbrottet i världen så tog vi tillfället i akt och drog igång en beredskapsövning. Vi ställde oss frågan; Kan vi transportera laboratoriet och kan vi snabbt dra igång analysmetoder för att hitta corona? berättar Philip Bacchus, kommendörkapten Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå.

Och hur gick det?

– Mycket bra. När allt var på plats tog det mindre än ett dygn att identifiera viruset.

Se och hör mer om försvarets mobila laboratorium i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet