Sömmerskan Mofida Alashi kom till Sverige 2007 och har kämpat för att få arbete. Nu försöker hon för andra gången på egen hand. Foto: SVT

Mofida startar eget – ”Jag vill jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Sömmerskan Mofida Alashi kom till Sverige 2007 och har kämpat för att få arbete. Nu försöker hon för andra gången på egen hand.

Det är ganska pirrigt idag för Mofida. Den alldeles nya klädbutiken är egentligen helt klar, men Mofida kan inte låta bli att inspektera allt en gång till.

Innan hon kom till Sverige från Palestina hade hon arbetat som sömmerska i 21 år. Men arbetsmarknaden för sömmerskor i Umeå visade sig vara betydligt sämre än hon väntat. Som ensamstående mamma till fyra barn, utrikesfödd och över 50 är det svårt att få anställning och Mofida startade efter lång arbetslöshet ett företag 2012, men hög hyra och ryggproblem gjorde att hon fick lägga ner. Men hon vill arbeta så nu försöker hon igen.

– Jag vill ut på arbetsmarknaden igen. Jag vill jobba. Jag vill försörja mig själv och få bättre ekonomi. Så att jag blir rik, skrattar Mofida Alashi, sömmerska i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.