”Vi tittar på om de är mogna att fatta beslut” – hör Ronny Lestander Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Mognadstest väntar när vaccineringen öppnar för 16- och 17-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan öppnas bokningen av vaccintider för 16- och 17-åringar i Västerbottens län. Alla födda 2005 och tidigare kan då boka tid. För de flesta krävs inte målsmans underskrift.

I klippet ser du mer om hur regionen resonerar kring mognadsbedömning.

– Teoretiskt är en del av dem 15 år. Huvudspåret är att vi bedömer mognad och att man förstår vad man tackar ja till på plats, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Bokningen öppnar troligen under tisdagen. På plats för vaccinering kommer ungdomarna få frågor för att se till att de faktiskt vill bli vaccinerade och att de förstår hur det går till.

För den som har svårt att ta till sig information krävs målsmans underskrift, eller att en vårdnadshavare följer med vid vaccineringen.

– Vi kommer skicka brev till alla med mer information, säger Ronny Lestander.

Tider släpps efter tillgång på vaccin

Region Västerbotten anser det viktigt att även den här åldersgruppen tar vaccinet för att minska smittspridningen, framför allt i samband med att skolorna öppnar efter sommarlovet.

Tillgången på vaccin avgör hur många bokningsbara tider det finns. Den som inte hittar en ledig tid uppmanas att försöka igen senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet