Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människorna som har sådana här hundar ska få hjälp att bli av med dem” säger Monica Andersson, som själv blivit attackerad av hundar i en by i Robertsfors kommun. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Monica Andersson från Robertsfors blev attackerad av hundar – hoppas på ny lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Monica Andersson och flera av hennes grannar blev bitna av samma hundar i en by i Robertsfors kommun. Nu hoppas hon att Statskontorets utredning ska leda till att det blir lättare för myndigheter att omhänderta farliga hundar.

– Man ska inte behöva vänta på att någon blir ihjälbiten, säger hon.

När Monica Andersson kontaktade länsstyrelsen efter hundattacken som hon var med om år 2020 fick hon beskedet att de inte kunde göra något. Hade exempelvis hennes barnbarn blivit bitet i halsen och avlidit – då kunde länsstyrelsen göra något, fick Monica Andersson höra.

– Är det något sådant man måste vänta på? Det känns helt absurt, konstaterar hon.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

När länsveterinär Annelie Grip Hansson kommenterade Monica Anderssons fall förra våren lyfte hon att länsstyrelsen inte har någon uppsökande verksamhet eller uppföljning av de beslut som fattas:

– Det mandatet ingår inte i lagen idag och då kan vi inte göra det, sa Annelie Grip Hansson då.

Önskar ökade befogenheter

Monica Anderssons förhoppning är nu att den nya utredningen kring hundattacker ska leda till skärpt lagstiftning och ökade befogenheter för myndigheter.

– Det hjälper inte att myndigheterna samarbetar mer om man inte har någon lagstiftning som kan stötta det samarbetet, säger Monica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna i Robertsfors blev ihjälbiten av sin egen hund

Mer i ämnet