Foto: Bertil Ericson/TT och Berno Jonsson, SVT

Mopedgäng härjar i Skellefteå – förföljde och slog sönder bil

Publicerad

Efter en mindre olycka mellan en moped och en en personbil förföljdes personbilen och slogs sönder av ett mopedgäng på en företagsparkering på Hedensbyn i Skellefteå tidigt på ondsdagsmorgonen.

Polisen tror att det är samma mopedgäng som provocerat flera polispatruller under den senaste tiden.

– Vi vet inte säkert men det går i alla fall inte att utesluta det, säger Åke Bergqvist som är förundersökingsledare vid Skellefteåpolisen.

Provocerar poliser

Det har varit stökigt på Morö Backe i Skellefteå med nedskräpning och vandalisering på skolan och en förskola under de senaste veckorna. Flera polispatruller har också blivit utsatta för provokationer och trakasserier från mopedgänget.

– De tycker att de äger vägen, de kör på bakhjulet, kör om på både höger och vänster sida och de kör vårdslöst på alla sätt och vis. Det är ett helt bedrövligt agerande och absolut inte den relation vi önskar ha med de mopedburna ungdomarna, säger Åke Bergqvist.

”Stor respektlöshet”

Nu har Skelleftepolisen tröttnat på att mopedgänget får härja fritt och tittar därför på filmer och bearbetar tips samtidigt som spaning bedrivs. Polisen uppmanar också föräldrarna att hålla efter sina ungar.

– Ja, det är stor respektlöshet från ungdomarna och föräldrarna har stor del i att kontrollera var de har sina ungdomar, vad de gör och var de befinner sig vid olika tider på dygnet, säger Åke Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.