Foto: SVT

”Morfinplåster dödar dementa”

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av morfinplåster på demenssjuka patienter har de senaste åren ökat och förkortat många människors liv. Professorn och överläkaren Yngve Gustafson anser att det nu gått överstyr.

– I vissa fall, när det har använts på rätt sätt så har man förbättrat vården av döende människor men det har också i många fall gått överstyr. Jag har fått många samtal av anhöriga som berättar om att man har satt morfinplåster på människor med demenssjukdom vilket innebär att de avlider inom en vecka på grund av biverkningarna man får, säger Yngve Gustafson.

Många negativa effekter

Vilka biverkningar handlar det om?

– Man förlorar törst och hunger, blir förstoppad och ökar även risken för att man ramlar. Det är väldigt många biverkningar men naturligtvis så kan morfinplåster vara en fantastisk lindring för en döende människa men inte för de som inte är döende.

”Man ska vara oerhört försiktig”

Enligt statistik som E-hälsomyndigheten tagit fram åt Vetenskapsradion så har antalet sålda förpackningar av smärtstillande plåster som heter Norspan ökat med 744 procent mellan år 2006-2015. Och professorn Yngve Gustafson menar att man använder dessa plåster alldeles för tidigt och ofta vilket i sin tur förkortar många demenssjuka människors liv.

– En del av de som förskriver de här plåstren har kanske inte tillräckliga kunskaper för att använda de på rätt sätt. Hos människor med demenssjukdom så ska man vara oerhört försiktig, man bör kolla upp hur mycket patienten tål innan man sätter in morfinplåster, säger Gustafson och fortsätter:

– Ett annat jätteproblem när det gäller äldre att när gamla människor har smärtor så sätter man in smärtstillande och man är ofta väldigt dålig på att utreda orsaken och behandla den bakomliggande orsaken till smärtorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.