Foto: SVT.

Mörk komedi om makt och kärlek

Uppdaterad
Publicerad

En historia om kärlek och makt. En komedi – men inte bara en lustig historia. Imorgon har Mozarts opera Figaros bröllop premiär på Norrlandsoperan i Umeå.

Handlingen är enkel, Susanna och Figaro ska gifta sig, men Greven som Figaro arbetar för är ett hinder som måste övervinnas.

Mozart skrev musiken till operan 1786, men på Norrlandsoperan utspelas allt under en dag året 2068. Regissören Linda Mallik ville hitta en tid som var relevant för de maktförhållanden som fanns på 1700-talet.

Dagens samhälle är inte där ännu, så Linda Mallik tittade framåt.

– Då tänkte jag dystopiskt. Om det fortsätter som det ser ut idag, med alltfler extrema partier och klimathotet, då har vi hamnat i en siutuation där människor som har privilegier kan missbruka dem. Det enda sättet att komma ur en sådan situation är en sorts listighet, säger regissören Linda Mallik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.