Mr Broarna runt siktar på 50-årsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

I 45 år har Kjell-Göran Marklund arrangerat löptävlingen Broarna runt i Skellefteå. Nu är han veckans eldsjäl i Västerbottensnytt.

Det är tisdag eftermiddag och dags för årets första ”Broarna runt” i Skellefteå. Ett femkilometerlopp som initierades av Kjell-Göran Marklund 1965.

-Första året satt jag i vår nyinköpta bil och noterade när de andra stack iväg och när de kom tillbaka. När de andra hade sprungit klart klev jag ur och sprang ett varv själv, säger Kjell-Göran.

Bland löparna är Broarna runt synonomt med Kjell-Göran Marklund.

– Han är en ikon, en slags idol, säger löparen Susanne Pettersson. Dagens ungdomar kanske inte vet vem han är, men han har alltid funnits där.

De första 25 åren var det en få men duktiga löpare och orienterare som sprang. Men nu är tävlingen ett mycket populärt motionsarrangemang med omkring 500 deltagare per vecka.

– De allra flesta är flitiga motionärer som springer, säger Kjell-Göran. Många deltar alla sju gångerna och försöker förbättra sin tid från vecka till vecka.

Kjell-Görans eget personliga rekord på broarna runt är 16:52. Nu springer han inte längre utan hänger sig till de praktiska arbetet kring arrangmanget.

– Han är stabil, han har allt i huvudet, full kontroll! säger funktionären Berit Stenlund, Skellefteå. Utan honom har det inte varit någon tävling.

Mimmi Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.