Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT fick inte filma i rummet, men har fått en bild på hur det ser ut. Se rummet i klippet och hör Carl-Johan Ekelund, gruppchef för stationsbefälen, berätta mer. Foto: Polisen/TT

Mysigare rum för unga i polisens arrest i Umeå

Publicerad

Tonåringar som misstänks för brott får nu ett mysigare rum i arresten i Umeå.

Syftet är att skapa en god miljö för för ungdomarna som frihetsberövats och att de ska hållas avskilda från brottsmisstänkta vuxna.

– Rummet är en mer lämplig miljö för unga frihetsberövade, säger Carl-Johan Ekelund, gruppchef för stationsbefälen i polisområde Västerbotten.

Polismyndighetenhar tidigare fått kritik av FN:s barnrättskommitté över hur polisen hanterar frihetsberövade barn. Inom myndigheten pågår ett utvecklingsarbete för att ta fram alternativ till placeringar av barn som misstänks för brott och är frihetsberövade.

Polisen: ”Mjukare och mer ombonat”

Åklagare kan besluta om att anhålla barn och belägga dem med restriktioner.

–  Då måste vi sköta hanteringen av barnet så gott vi kan med barnets bästa i fokus utan för den sakens skull tumma på rättsäkerheten. Det nya rummet ger oss bättre förutsättningar, säger Carl-Johan Ekelund.

Lever upp till krav

Enligt honom lever det nya rummet upp till de krav som ställs av barnkonventionen och andra svenska lagar. Rummet är till för unga mellan 15-17 år som misstänks för brott, men kommer även att kunna användas av ungdomar som är omhändertagna av andra anledningar exempelvis Lagen om vård av unga, LVU.

SVT fick inte filma i rummet, men har fått en bild på hur det ser ut. Se rummet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer