Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Våldsbrottforskaren: Föräldrar är alltid viktiga när det gäller barns kriminalitet

Psykiatern om ungdomsbrottslingar: Svårt när det har gått långt

Publicerad
Bristande föräldraansvar lyfts ofta fram som en av anledningarna bakom ungdomsbrottslighet, men även aktiva föräldrar kan misslyckas att styra in sina barn som har hamnat på en brottslig bana.
– Det blir svårare och svårare at hålla kontroll över en äldre tonåring, säger Niklas Långström, barn- och ungdomspsykiater.

SVT Nyheter har träffat föräldrarna till en av de två 16-åriga pojkar som rånade, misshandlade och förnedrade 18-årige Liam. Både mamman och pappan säger att de inte kan uttrycka hur ledsna de är över att deras son utsatt någon annan för brotten. Men enligt Niklas Långström, barn- och ungdomspsykiater, kan även aktiva föräldrar som vill hindra sina barns brottsliga banor ha svårigheter.

– Föräldrar är alltid viktiga när det gäller barns utagerande och kriminalitet. Sen blir det som illustreras svårare och svårare att hålla kontroll över en äldre tonåring. Det är svårt när det har gått så här pass långt som de här föräldrarna beskriver, säger han.

”Risk att lära dig av andra”

Samtidigt finns det problem med att placera unga brottslingar tillsammans med andra unga som har begått brott.

– Om man placeras på döms till sluten ungdomsvård, så kommer det också innebära en viss risk för att du faktiskt hamnar i en miljö där du kan lära dig av andra. Man går mer och mer mot att försöka undvika att placera folk i den här typen av potentiellt skolande miljöer till att till exempel jobba med fotboja.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson menar att ungdomar som begår brott ska frihetsberövas.

–  De ungdomar som begår sådana här brott borde inte vara på gatorna över huvud taget. Jag förstår att inlåsning inte alltid hjälper de barn och ungdomar som begår brott, men när de är inlåsta kan de inte begå nya brott. Jag tycker att vi ska ta mer brottsoffrets perspektiv och mindre brottslingens, säger han.

S: Satsa även förebyggande

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att resurser ska satsas på bland annat polisen och förebyggande åtgärder.

– Det handlar om att vi ska ha en skola som alla ungdomar kan gå i att man har en annan framtid än brottslighet, att vi har fritidsaktiviteter, att man satsar på socialtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) om ungdomsrånen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer