Foto: TT

Moderaterna: Inför särskilda ungdomshäkten

Uppdaterad
Publicerad

Rån och våldsbrott mot barn har mer än fördubblats de senaste åren. Nu vill Moderaterna att fler unga ska häktas. Partiet vill också införa särskilda ungdomshäkten.

– Jag tror inte vi förstår vidden av vad som händer med de unga som idag rånas. Vad som händer på sikt för deras förtroende för rättsväsendet, säger Ulf Kristersson (M).

Antalet rån där offren är under 18 år har mer än fördubblats mellan 2016 och 2019, enligt en rapport från polisen, som SVT Nyheter tidigare skrivit om. Förra året anmäldes 2 484 sådana rån och ofta är även gärningsmännen minderåriga eller inte ens straffmyndiga, alltså under 15 år.

– Tidigare var det så att om du gick rånarna till mötes var det bra sen. Men i dag drivs det av förnedringen. Det används av de här gängen för att stiga i rang, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Ungdomsbrott

”Tydlig och tidig insats”

Partiet har tidigare föreslagit att ungdomsrabatten för personer över 18 år ska tas bort. Nu presenterar Moderaterna fler åtgärder för att komma tillrätta med ungdomskriminaliteten. 

– Fler ungdomar som begår brott ska häktas. Många fortsätter tyvärr att begå nya brott när de inte blir häktade. Det måste bli en tydlig och tidig insats.

Samtidigt vill man införa fler särskilda ungdomshäkten och utreda om straffmyndighetsåldern ska sänkas från dagens 15 år. Ett förslag som är tidigare känt.

Partiet vill också se att fler unga omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, något som åklagare ska ha möjlighet att fatta beslut om omedelbart.

– Det kan vara vid den typ av brott vi sett de senaste dagarna, som rån.

Socialtjänsten ska arbeta brottförebyggande

Samarbetet mellan socialtjänsten, polisen och andra myndigheter måste bli bättre, anser Moderaterna och föreslår därför att alla sekretesshinder ska undanröjas så att information om unga ska kunna delas.

Moderaterna vill också att det ska vara lagstiftat i socialtjänstlagen att arbeta brottsförebyggande.

Regeringen går åt andra hållet

Så sent som i går lämnade regeringen in en remiss till Lagrådet som syftar till att det ska bli svårare att häkta unga och till att minska isoleringen.

Barnperspektivet ska få större genomslag, vilket bland annat innebär att en misstänkt får vara häktad i längst sex månader och tre månader om personer är under 18 år. Häktade personer under 18 ska också ha rätt att vistas med personal eller någon annan i minst fyra timmar varje dag. 

Sverige har sedan länge kritiserats för långa häktningstider och för omfattande användning av restriktioner, bland annat av FN:s kommitté mot tortyr och Europarådet. Man har också kritiserat att personer under 18 år isoleras och att riktlinjer för barn och unga i häkte är otillräckliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet