– Det finns otroligt mycket fördomar om norrlänningar, säger Anders Öhman, en av författarna till boken. Foto: SVT.

Myter om Norrland slås hål på i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska myter om Norrland slås sönder. I boken Brännpunkt Norrland gör författarna upp med landsbygdsfrågor, beskrivning av samer och svepande formuleringar.

Antologin Brännpunkt Norrland innehåller flera artiklar som berör och belyser norrlandsfrågan. Problemen i inlandskommunerna tas upp och författarna berättar om en historia som sträcker sig från 1800-talet fram till idag där Norrland blivit fördomsfullt behandlat.

– Naturtillgångarna i Norrland är det som byggt upp Sveriges välfärd, men samtidigt kan man se att de i södra Sverige ibland klagar på att Norrland mest består av bidragstagare, säger Anders Öhman, litteraturvetare vid Umeå universitet.  

”Tystlåtna, åker skoter och har keps”

Myter om Norrland och norrlänningar är något Anders Öhman, en av författarna till antologin, märker av ofta.

– Det finns otroligt mycket fördomar att de är tystlåtna, bor i glesbygd, åker skoter och har kepsar. Vi vill problematisera den bilden i boken och förklara varför fördomarna har uppkommit, säger Anders Öhman.

Med boken vill författarna skapa en medvetenhet kring den norrlänska föreställningen. Hur bland annat media, littertur, konst och populärmusik skildrar Norrland. Sedan en tid tillbaka så har Öhman samlat på tidningsursklipp där han blivit chockad.

”Tysk turist försvunnen i Norrland”

– Rubriker i tidningar som ”Tysk turist försvunnen i Norrland”, man kan bara föreställa sig en rubrik ”Tysk turist försvunnen i Svealand”, det skulle inte hända, säger Öhman med ett skratt.

Medverkande i boken är: Alf Arvidsson, Ove Grape, Anne Heith, Susanne Holst, Angelika Sjöstedt Landén, Marianne Liliequist, Karin Ljuslinder, Anna Sofia Lundgren, Eva J:son Lönn, Bo Nilsson, A-sbjörg W-estum och Anders Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.