Fler och fler väljer att göra aborten hemma istället för på sjukhus. Foto: SVT

Allt fler kvinnor väljer att göra abort hemma

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som väljer att göra abort hemma ökar. I Västerbotten väljer nära åtta av tio att göra medicinsk abort hemma istället för på sjukhus. För vården är det en besparing att alla kvinnor inte måste vara kvar på sjukhus.

Sedan i november ifjol kan kvinnor i Västerbotten göra abort redan efter fyra eller fem veckor. VEMA, very early medical aboration, gör det alltså möjligt att göra abort innan något är synbart i livmodern.

I riket gör 75 procent abort hemma och i Västerbotten gör nästan åtta av tio abort i hemmet med endast samtal och uppföljning per telefon.

Maria Smedberg, medicinsk chef vid kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus understryker att det är kvinnans val om hon vill göra det hemma eller ej och menar att utvecklingen delvis drivs framåt av kvinnorna själva.

– Många tycker att det är privat, att det känns bättre att ta medicinerna hemma med stöd av barnmorskor per telefon. Vi gör också alltid en uppföljning efteråt för att veta att allt gått bra, säger Maria Smedberg.

Rekommenderar abort på sjukhus för vissa

Det är en besparing för vården att inte alla måste vara kvar på sjukhus. Detta har gjort att resurser kan gå till andra patientgrupper som kanske behöver vård på sjukhus. Dock görs undantag.

– Är det en tjej som är väldigt ung och kanske saknar rätt sorts nätverk rekommenderar vid att hon gör aborten på sjukhuset. Andra undantag är om det råder risk för språkförbistringar eller andra kommunikationsproblem, säger Evangelina Moraiti, medicinsk chef gynekologi i Umeå.

Ovanligt med kirurgiska aborter

Umeå var först i landet när det gällde att erbjuda medicinsk abort, redan på tidigt nittiotal.

– Vi var även tidiga med dagenefter-piller och har en tradition att vilja utveckla verksamheten. VEMA med aborter redan efter fjärde veckan i graviditeten är därför ett naturligt steg, säger Maria Smedberg, medicinsk chef vid kvinnokliniken.

Kirurgiska aborter där kvinnan sövs är ovanliga i Umeå. Endast 3 procent mot rikets 7 procent utförs kirurgiskt.

Trots utvecklingen med förfinade möjligheter till abort finns det inget som tyder på ökat antal tonårsaborter, snarare tvärtom.

– Det finns så mycket bättre preventivmedel idag än tidigare med bra spiraler och annat så vi ser en liten minskning av förekomsten av tonårsaborter faktiskt, säger Evangelina Moraiti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.