Nästan 8000 av regionens personal testade för antikroppar

Uppdaterad
Publicerad
7940 av regionens personal har testats för antikroppar, endast 3,5 procent hade antikroppar. Nu jobbar man intensivt för att lösa antikroppstester till kommunernas personal.

Den senaste tiden har kurvan kring antalet bekräftade fall i av covid-19 i länet ökat, på regionen tror man att man vet varför siffrorna går upp.

– Vi ser ett ökande antal av positiva fall, och vi kopplar det till en ökad provtagning i och med självtesterna. Vi ser inte samma ökning i vården än i alla fall, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Persson poängterar att det är viktigt att man fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom vården just nu är väldigt ansträngd.

– Det är ganska fullbelagt på sjukhusen, och primärvården har mycket att göra, säger Gunilla Persson.

Antikroppstester till kommunerna dröjer

Fram till och med den 25 juni hade nästan 8000 av regionens personal testats för antikroppar.

– Vi har testat nära 8000 för antikroppar inom regionens personal även administrativ kan ingå och vårdpersonal. Nästa 3,5 procent har varit positiva för antikroppar.

Hur går det med antikroppstesterna för kommunerna?

– Vi har planerat att börja testa kommunens vård- och omsorgspersonal, där har vi tittat på att ta in personal från bemanningsföretag men vi väger nytta mot kostnad. Men för allmänheten kan vi inte göra det än för det blir en mycket större grupp, säger Gunilla Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet