Under tisdagen lämnade protesten #MEvårdsaknas över en namnlista på 10 000 personer till Region Västerbotten. Foto: SVT

Natali lever med svåra sjukdomen: ”Inte ens läkarna förstår sig på den”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lämnades 10 000 namnunderskrifter över till region Västerbotten i ett försök att belysa vårdsituationen för patienter med den neurologiska sjukdomen Myalgisk Encefalomyelit, ME. Vi har träffat Natali Sundkvist i Holmsund som en av alla dem som fått diagnosen.

För Natali Sundkvist började allt med att hon blev sjuk i influensa i januari 2014. När hon inte blev frisk sökte hon hjälp och blev sjukskriven för utmattning. Först flera år senare efter att Natali fått en remiss för en ME-utredning i Linköping fick hon till slut diagnosen ME i september 2017. 

– Det är en svår sjukdom för det är väldigt få som förstår den och många om inte ens vet om den. Det som är mest jobbigt är att inte ens läkarna förstår sig på den, säger hon.

Idag finns ingen specialistvård att få norr om Stockholm. Region Västerbotten beslutade förra hösten att omfördela resurser för att kunna erbjuda specialistvård, planer som nu lagts på is.

Men Natali hoppas att namninsamlingen ska få politikerna att tänka om.

– Det behövs verkligen en ME-mottagning här, för det är så otroligt många som inte får hjälp. Så jag hoppas verkligen att det hjälper och att vi når ut, säger Natali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.