Inkeri Ahonen projektledare på Naturvårdsverket Foto: SVT / Privat

Naturvårdsverket saknar pengar till arbete mot invasiva arter

Publicerad

Naturvårdsverket har börjat ta fram en nationell förteckning över vilka invasiva arter som bör bekämpas, men det arbetet är ännu bara i sin linda och en eventuell ny lagstiftning därför långt bort.

Projektledare Inkeri Ahonen konstaterar att det vetenskapliga underlaget har tagits fram. Artdatabanken har gjort en riskbedömning där en stor mängd olika arter, däribland lupinen, poängbedömts utifrån hur stor spridningsförmåga de har och hur stor skada de gör.

– Utifrån underlaget behöver vi nu göra kostnads-, nytto-, och socioekonomiska analyser för att kunna avgöra vilka arter som ska finnas på den listan men vi kan inte prioritera det arbetet jättehögt just nu, berättar Inkeri Ahonen.

Varför?

– De medel som försvann vid senaste budgeten har inneburit att vi inte har några särskilda pengar avsatta.

Hon berättar att det därför är en lång väg fram till en eventuell ny lagstiftning. Först ska förslag tas fram, sedan ska det förankras hos myndigheter och aktörer i samhället och först efter det slutförs ett förslag som presenteras för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.