”Det såg häftigt ut” – hör Hugo berätta om varför han blev nazist – och sen hoppade av. Foto: Jan Färingö/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hugo Edlund lämnade nazistiska NMR: ”Började ifrågasätta”

Uppdaterad
Publicerad

Han var med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och är dömd för brott. Hon är judinna och var med och grundade den judiska föreningen i Umeå. Inför förintelsens minnesdag i veckan har de tillsammans med Umeå kommun gjort informationsfilmer riktade till högstadieelever.

– Jag är själv ung, jag kan förstå ungdomar som är på väg in i den miljön lite bättre än vad vuxna kan, säger Hugo Edlund som var med i den nazistiska organisationen i ungefär två år.

Efter att Hugo Edlund lämnat NMR valde han att ta kontakt med Carinne Sjöberg, som han kände till sedan tidigare i och med att hon var aktiv i den numera nedlagda judiska föreningen i Umeå. Det blev början på en ny, oväntad vänskap.

Startade filmprojekt

Varje år uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Umeå. I år skedde det digitalt och inför minnesdagen gjorde Hugo Edlund och Carinne Sjöberg informationsfilmer som spelades upp för kommunens niondeklassare. Varje film är cirka 40 minuter lång och handlar om förintelsen, hur det kommer sig att någon går med i en högerextremistisk grupp, hur man lämnar en sådan grupp och mycket annat. 

– Filmerna är viktiga för att visa vad som hände och det blir ett hjälpmedel för unga att stanna upp och tänka till. Det händer fortfarande antisemitiska saker idag, säger Carinne Sjöberg.

I klippet ovan hör du Hugo berätta om hur han kom i kontakt med nazismen och vänskapen med Carinne Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.