Carinne Sjöberg känner att hon inte orkar ta upp kampen och starta en ny judisk förening i Umeå. Foto: SVT

Efter hoten: Inga planer på ny judisk förening

Uppdaterad
Publicerad

I juni i år stängde judiska föreningen i Umeå ned sin verksamhet efter hot och trakasserier. På tisdagen hade landshövding Magdalena Andersson kallat till ett dialogmöte för diskutera situationen i Sverige och Umeå idag. Läget är fortfarande ansträngt.

Efter att bland annat ha fått, hotfulla mejl, nazist-kors och klistermärken uppsatta på judiska föreningens lokaler med texten ”Vi vet var ni bor” så valde föreningen att lägga ned sin verksamhet i Umeå. Det skedde officiellt i juni.

Även om det inte längre finns någon förening i stan får tidigare ordföranden fortfarande höra historier om hur det kan vara att vara jude i Umeå.

– Är du jude, är du sionist? Jag får rapporter från föräldrar om vissa diskussioner i skolan, berättar Carinne Sjöberg.

Lever i tystnad

Enligt henne har problemen minskat utåt sett, eftersom det inte längre finns en stor exponerad grupp som när föreningen existerade.

– Det händer inget när du lever i tystnad, säger Sjöberg.

Har ni planer på att starta upp den judiska föreningen i Umeå igen?

– Personligen känner jag att jag inte orkar efter allt hot och hat. Men jag hoppas att någon tar initiativet, för det behövs, säger Carinne Sjöberg.

”Stå upp mot all form av rasism”

Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, tycker det är viktigt att judarna situation diskuteras, särskilt i Umeå.

– Vi måste prata om att hitta vägar så att våra barn förstår att vi måste stå upp mot all form av rasism och illa behandling av våra medmänniskor, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.