• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Carinne Sjöberg, tidigare talesperson för Judiska föreningen i Umeå. Foto: SVT

Judiska föreningen i Umeå nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det officiellt att Judiska föreningen i Umeå har lagts ner. Beslutet fattades på föreningens årsmöte i slutet av maj.
– Det är ett nederlag, menar Carinne Sjöberg, tidigare ordförande i Judiska föreningen.

För drygt ett år sedan stängde föreningen sin lokal i Umeå efter en rad hot, nu är hela föreningen nedlagd men kan komma att återuppstå i framtiden.

– För ett år sen lämnade vi vår lokal och har därefter inte haft någon verksamhet, berättar Carinne Sjöberg som var ordförande i föreningen.

Polisbeskydd

Hon menar att för att bedriva en vettig verksamhet måste föreningen ha en trygg lokal och att det känns olustigt att ha polisbeskydd utanför lokalen.

– Det är för mycket hot mot judar i Umeå och våra medlemmar måste tänka på sin trygghet. Vi kämpade länge för att behålla föreningen men tillslut kände vi oss tvungna att lägga ner förningen.

”Ett nederlag”

Judiska föreningen i Umeå var den enda norr om Uppsala.

– Det är en nederlag, och jag kommer inte att försöka starta om en ny föreningen så länge det finns ett hot, avslutar Carinne Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer