Hundratals personer slöt upp när Judiska Centralrådet visade sitt stöd i Umeå för judiska föreningen. Foto: SVT

Hundratals vandrade för judiska föreningen

Uppdaterad
Publicerad

För att visa sitt stöd för judiska föreningen arrangerades en kippavandring i Umeå där hundratals personer slöt upp och visade sitt stöd. I folkmassan som tågade genom centrum fanns bland annat kommunalrådet Anders Ågren (M) och Israels ambassadör Isaac Bachman.

Den judiska föreningen i Umeå lade för ett par veckor sedan ner sin verksamhet efter flera nazistiska hot. Igår kallade Västerbottens landshövding flera olika aktörer inom Umeå till ett rundabordssamtal om föreningens framtid, och idag slöt Judiska centralrådet upp för att visa sitt stöd. Under söndagen arrangerades en kippavandring i Umeå för att visa solidaritet med judiska föreningen.

”Det är nu av yttersta vikt att samhället ställer upp på den judiska föreningens sida och ger den det stöd den behöver för att kunna fortsätta sin verksamhet”, skriver man i Facebookarrangemanget.

Polisen hade under dagen valt att förstärkt med extra resurser i centrala Umeå med bland annat en polishelikopter som hovrade över området och polispatruller som befann sig på plats.

LÄS MER: Starka reaktioner efter judiska föreningens nedläggning

Hundratals tågade

Vandringen startade i Vänortsparken vid 14-tiden och gick igenom centrala Umeå där manifestationen stannade vid Renmarkstorget. Där har det hållits tal av bland annat Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet, Kyrkoherde Kenneth Nordgren, Margareta Rönngren kommunalråd (S) och Anders Ågren kommunalråd (M).

Flera hundra personer deltog i tågandet, och även Israels ambassadör Isaac Bachman och landshövding Magdalena Andersson visade sitt stöd för judiska föreningen i kippavandringen.

– Vi känner oss hängivna till säkerheten och välmåendet för judar världen över, och jag vill visa vår delaktighet i svårigheterna för denna lilla judiska förening i Umeå, säger Isaac Bachman, Israels ambassadör, till SVT.

Deltagare uppmuntrade till att ta med egna kippor, men arrangören hade också kippor till utlåning för deltagare.

Ett slags kalott, huvudbonad, som är allmän bland nutidens religiösa judar och finns i många olika utformningar.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Judiska föreningen i Umeå

Mer i ämnet