Magdalena Andersson, Västerbottens landshövding. Arkivbild. Foto: SVT

Landshövdingen kallade till dialog om judiska föreningen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kallade Västerbottens landshövding till ett rundaborddsamtal tillsammans med bland annat polisen och Umeå kommun för att samtala om judiska föreningens framtid.

Efter att ha utsatts för nazistiska hot och vandalism valde judiska föreningen i Umeå att lägga ner sin verksamhet i början av april.

I går samlades representanter från judiska församlingen i Umeå, Umeå kommun, Svenska kyrkan, Judiska centralrådet, polisen och länsstyrelsen för ett så kallat ”rundabordssamtal” om framtiden för den judiska föreningen, det på initiativ från Västerbottens landshövding Magdalena Andersson.

– Var och en har rätt till liv, frihet, religionsfrihet och personlig säkerhet. Det som inträffat i Umeå är ytterst allvarligt och ett uttryck för antisemitism och hets mot folkgrupp. Dagens samtal har präglats av respekt för alla människors lika värde, men också av en samsyn om att ta situationen på största allvar. Min förhoppning är att den judiska föreningen i Umeå framöver ska kunna verka i trygghet, säger Magdalena Andersson i ett uttalande efter samtalet.

LÄS MER: Starka reaktioner efter judiska föreningens nedläggning

”Tydligt att alla tar situationen på allvar”

Carinne Sjöberg från judiska föreningen i Umeå deltog även hon på mötet.

– Landhövdingens initiativ är mycket välkommet och det är tydligt att alla tar situationen på allvar och arbetar tillsammans mot antisemitism, säger hon i det gemensamma uttalandet.

Sedan tidigare har den judiska föreningen, Umeå kommun och Polisen haft en dialog kring bland annat säkerhet och eventuella nya lokaler.

Under söndagen är en Kippavandring inplanerad genom centrala Umeå, arrangerad av Judiska Centralrådet som ett stöd för judiska föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.