Foto: SVT

Starka reaktioner efter judiska föreningens nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Judiska föreningen i Umeå lägger ned sin verksamheten efter hot från nazister. Beslutet möts av starka reaktioner från politiker.

SVT Nyheter berättade under söndagen att judiska föreningen i Umeå lägger ned verksamheten. Carinne Sjöberg, talesperson för föreningen berättade att det beror på den hotbild som finns mot föreningen. Liberalernas gruppledare Peder Vesterberg reagerar mot beslutet.

Läs också: ”Hoppas verkligen föreningen får stanna kvar”

“Overkligt och obehagligt“

Liberalernas gruppledare Peder Vesterberg är en av dem som reagerat starkt mot beslutet.

– Det känns helt overkligt och obehagligt att något sådant händer i Umeå. Det är också fullständigt oacceptabelt och nu är det viktigt att föreningen stöttas. Nazisterna ska inte få vinna, skriver Peder Vesterberg på sin blogg.

”Fullkomligt oacceptabelt”

Mathias Sundin (L), riksdagsledamot stämmer in i ilskan mot orsakerna till nedläggningen.

– Vedervärdigt och avskyvärt, det är min reaktion. Nazismen står för det mörkaste kapitlet i mänsklighetens historia. Det är fullkomligt oacceptabelt människor idag i Sverige kan skrämmas till tystnad på det sättet, äger Mathias Sundin (L), riksdagsledamot och ordförande för Samfundet Sverige-Israel, i en kommentar.

– I en demokrati får aldrig krafter som dessa vinna. Samhällets reaktion måste bli kraftfull mot politiskt motiverade hatbrott som dessa. Polisen måste få mer resurser för att skydda inte bara den judiska föreningen utan samhället i stort. Frihet måste försvaras, säger Mathias Sundin.

Kristdemokraterna reagerar

Även Kristdemokraternas gruppledare Veronica Kerr reagerar på beslutet. Hon säger till SVT att det är med sorg och med en känsla av obegriplighet att en förening gång på gång utsätts för hot och klotter.

“Uttryck för rasism och antisemitism“

Kerr ingår i ett interreligiöst samverkansråd som en av kommunens representanter och rådet är starkt kritiskt mot ofredandet av föreningen.

– Det är ett uttryck för rasism, antisemitism och hets mot folkgrupp. Detta är riktigt allvarligt med skrämmande kopplingar genom historien och det är att trakassera andra människor, vilket är fullständigt oacceptabelt i vårt samhälle, skriver Umeås interreligiösa råd i en skrivelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.