Polishelikopter bevakade vandringen

Uppdaterad
Publicerad

Men anledning av kippavandringen som anordnades under söndagen som stöd för den judiska föreningen i Umeå förstärkte polisen sin närvaro i centrum, bland annat med en polishelikopter.

Flera hundra personer deltog i kippavandringen som anordnades av Judiska Centralrådet för att visa sitt stöd för judiska föreningen i Umeå som utsatts för nazistiska hot och lagt ner sin verksamhet. Polisen beslutade om att sätta in extra resurser under vandringen där man, förutom med flera polispatruller på plats under vandringen, också hovrade med en helikopter över området under flera timmar.

Polisen hade extra hög närvaro vid kippavandringen i Umeå. En polishelikopter flög över centrum under vandringen. Foto: SVT

– Vi har en helikopter i Umeå idag som arbetar bland annat med att bistå kring säkerheten i vandringen. Vi har planerat resurser utifrån det underrättelseläget som varit i kombination med tidigare farenheter, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen.

LÄS MER: Hundratals vandrade för judiska föreningen

”Vill inte gå in på underrättelsebilder”

Polisen vill inte gå in på om det finns någon hotbild mot arrangemanget.

– Jag vill inte gå in på underrättelsebilder eller de bedömningar som är gjorda om det här, säger Peder Jonsson.

Har det varit några incidenter under dagen i samband med vandringen?

– Nej, det har inte varit några stökigheter eller några rapporter om incidenter än så länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Judiska föreningen i Umeå

Mer i ämnet