Carinne Sjöberg och Sylvia Bäckström vill få slut på trakasserier och förföljelse och kräver att det blir lagändringar. Foto: SVT

”Vi döljer våra Davidsstjärnor”

Publicerad

Helgens attacker mot judiska grupper i hela Sverige gör att judar i Umeå nu kräver lagändringar för att få slut på trakasserier och förföljelse. I flera år har man kämpat mot alla sorters påhopp inte minst från nazistiska grupper.

Det är ungefär åtta månader sedan judiska föreningen i Umeå blev tvungna att lägga ner sin verksamhet och stänga lokalen som fanns i stadsdelen Grubbe. I helgen var man på loppmarknad och försökte sälja ut sina ljusstakar, kippor och annat som hör till judiska föreningen. Även där fanns andra grupper som uttryckt sig illa mot judiska föreningen i Umeå.

– Vi försökte dölja och vika bort våra Davidsstjärnor som vi hade runt halsen. Det var onödigt att provocera men det är riktigt ledsamt för egentligen ska man inte behöva skämmas över den man är utan istället vara stolt för sin identitet, säger Sylvia Bäckström som bor utanför Umeå.

”De tystar ner oss”

Under flera år har judiska föreningen kämpat emot extrema politiska grupper längst ut på höger och vänsterkanten men också extrema islamistiska grupper.

– Det har varit hitlerbilder och nazistiska flyers och andra påhopp. Det gör att många inte vill skylta med sitt judiska påbrå. Med andra ord, de tystar ner och oss och de verkar ha makten, säger Carinne Sjöberg som också är med i judiska gruppen i Umeå.

Kräver lagändringar

Och för att få slut på trakasserier och förföljelse kräver man nu att det blir lagändringar.

– Vill man väl för ett samhälle måste de gamla lagarna ändras så det blir lättare att lagföra trakasserier och sådant som inte syns så mycket, säger Carinne Sjöberg.

”Helt oacceptabelt”

Man måste vara mer tydlig med att försvara de grupper i samhället som blir förföljda. Det kan vara judar, muslimer, kristna, homosexuella eller  de som mobbas i skolan.

Det är helt oacceptabelt. Det är skarpt läge nu, säger Carinne Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer