Nazist kom inte till rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den Skellefteåbo, aktiv i Svenska motståndsrörelsen, som åtalats för ofredande efter en aktion i Umeå förra i året, dök inte upp i dag när tingsrätten skulle hålla rättegången. Det skriver Folkbladet.

I polisens förhör runt händelsen svarade mannen konsekvent ”inga kommentarer”.

Det var den 7 september i fjol som Svenska motståndsrörelsen oanmält höll en demonstation i centrala Umeå. Det hela slutade i tumult när gruppen hamnade i bråk med polis och allmänheten.

Nazistdemonstration i Umeå

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning i åtalet ska mannen ha tagit tag i en person och knuffat honom mot halsen. Motivet var enligt åklagaren att ”kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung”.

Efter ungefär 10 minuters paus, för att se om mannen var på väg in, så fortsatte rättegången i hans frånvaro, skriver Folkbladet.

Västerbottensnytt har sökt åklagaren för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet