Foto: Fanny Rehnman

Nazisterna kom utifrån

Uppdaterad
Publicerad

Nynazisternas demonstration i Umeå i lördags var en ren provokation mot den pågående VIP-galan till stöd för utsatta grupper. Men nazisterna kom inte från Umeå. Det hävdar medarbetare på tidningen Expo som kartlägger högerextrema grupperingar.

Den här nazistorganisationen har idag ingen förankring i Umeå utan fungerar ambulerande, mindre grupper från främst stockholmsområdet åker runt i landet med sina aktioner utan att begära tillstånd, säger Alexander Bengtsson, vice vd för antirasistorganisationen Expo.

– Om man tittar på den här gruppens beteende kan man se att de aktivt söker upp event som deras motståndare, demokrater och antirasister anordnar, säger Alexander Bengtsson.

Nazistdemonstration i Umeå

VIP-galan i Umeå i helgen var något man störde sig på. De vet att deras närvaro skapar konfrontation, aktionen var avsiktligt provokativ.

Hänger ut polis

Nazistorganisationen hävdar i sin motkritik att deras aktivister blev störda i sin nationalsocialistiska propaganda, störda av provokatörer. Demonstranterna har nu valt att på Internet hänga ut en enskild polisman på grund av dennes invandrarbakgrund.

Vid visitering av demonstranterna fann polisen bland annat knivar. Nu utreds de hitresta nazistdemonstranterna för brott mot vapenlagen, knivlagen, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våldsamt motstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet