Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppställningsplats för EU-migranter utanför Skellefteå stad. Foto: SvtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nedskräpad uppställningsplats för EU-migranter i Skellefteå städas av kommunen

Publicerad
Det har blossat upp en debatt i sociala medier om en nedskräpad uppställningsplats för husvagnar som Skellefteå kommun upplåtit till EU-migranter utanför stan. Nu har kommunen givit sig själv böter, rivit ett svartbygge på området och städar på platsen.

Uppställningsplatsen på en gammal jordtipp har funnits under flera år, men i höstas kom en anmälan som lett till flera ärenden.

– Det behövs bygglov eftersom verksamheten växt och att det hade satts upp en form av byggnad på området, berättar Enar Nordvik som är bygglovschef i Skellefteå.

Kommunen får böta

Fastighetsägaren är i det här fallet kommunens ledningskontor (KLK) vilket är ansvarigt för att hålla snyggt på platsen. Eftersom det misslyckats får KLK nu betala en sanktionsavgift till en annan avdelning inom kommunen. På nästa möte i juni ska bygg- och miljönämnden ta beslut om boten.

– Visst är det onödigt och beklagligt att vi tvingas sätta sanktionsavgift på oss själva men ibland måste det bli så, kommenterar Enar Nordvik.

Husvagnar och bilar vandaliserade

Fastighetsägaren har nu bygglov, städning pågår på uppställningsplatsen och tanken är att det 15-tal personer som under vintern övernattat på Mobacken och i Skelleftehamn i kyrkornas regi (vilka erbjudit el) ska återvända till uppställningsplatsen nu under sommaren. Ett problem för dem är dock att husvagnar och bilar där på senare tid vandaliserats.

– Det är andra än de som bott där som slagit sönder fönster, slitit lös dörrar, rivit ut inredning och förstört allt möjligt. En del husvagnar var ju till och med låsta, säger bland andra Roland Åkerström som varit engagerad i frågan under flera år.

Enligt honom är mycket av det som nu spridits runt området som skräp saker som EU-migranterna sparat för att framöver ta med sig hem. Nu har bilder på nedskräpningen spridits i sociala medier.

– Det gör mig ont om det sprids en felaktig bild om människor som redan är svårt utsatta.

Och bygglovschefen konstaterar:

– Vi myndigheter gör vad vi kan i en knepig situation och jag kan väl tycka att det är oförskämt att problemet alls ska hamna i knät på enskilda kommuner, privatpersoner och kyrkor att lösa när det egentligen behöver åtgärdas på EU-nivå.

I klippet förklarar bygglovschefen varför kommunen ger böter till sig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer